«Fra par til foreldre»

Camilla Sørensen, parterapeut

Camilla Sørensen, parterapeut

Livet blir hektisk og det blir mindre tid til intimitet, søvn, mat og tid sammen. Hva gjør dette med dere som par?

Det er mange samlivsbrudd og skilsmisser i dagens samfunn. Velger vi å gå hver vår vei for lett? Hva gjør det med oss å bli foreldre? I starten blomster kjærligheten, dere har tid til dere to. Vi er spente og vet ikke hva som venter oss. Plutselig er fødsel i gang, vi er foreldre og hva nå? Uansett situasjon, så går du nå inn i en rolle der du tar med deg verdier og opplevelser fra din egen barndom. Livet blir hektisk og det blir mindre tid til intimitet, søvn, mat og tid sammen. Hva gjør dette med dere som par?

Dr John M. Gottman er professor i psykologi og er en av verdens mest kjente samlivsforskere. I 1998 utførte han sammen med sin kone, forskning av småbarnsforeldre som viste oppsiktsvekkende resultater i USA. Hele 67 % av parene i prosjektet hadde blitt ulykkelige i parforholdet i løpet av barnets første 3 leveår. 33 % av parene var fornøyd med hverandre og de taklet belastningen bedre. Begge kategorier ble utsatt for samme stress etter barnefødsel. Dessverre var brudd og skilsmisse kurven veldig høy av de 67 %. Det ble satt opp samlivskurs for foreldrene der de skulle fokuserte på vennskap, finne frem til felles verdier og konflikthåndtering. Hele 85 % av parene som deltok, mente at dette bidro til positive gjennombrudd i samlivet deres!


For hva skjer når dere kommer hjem fra sykehuset?

Dette er harde fakta, men ifølge forskningen synker interessen for sex, lidenskap og romantikk kraftig. Det blir lite søvn som fører til økt stress og irritabilitet. Men ingen parforhold trenger nødvendigvis å ende opp i brudd. Det finnes mange enkle grep og en kommer langt med å bare være bevisst.  

Gottmans forskning konkluderte at hele 85 % av de som gikk i samlivskurs fikk det bedre, da går det jo an og snu på ting! Mange småbarnsforeldre kan forhindre at forholdet går i stykker. Foreldre kan forhindre at aggresjon stiger. Det handler ikke så mye om problemet, men hvordan problemet løses. Hvis dette bevisstgjøres, ja da er dere på god vei. Det meste handler om kommunikasjon, sette seg selv til side for hverandre og ha et godt samarbeid. 


Seksualitet

Det er også viktig å snakke om sex. Hva er viktig for dere i deres sexliv og hvordan få fart på det igjen. Kvinner som ammer kan få nedsatt sexlyst. Lite søvn og kontakten mellom fødemor og barn er i fokus. Biologien tikker inn og kvinnens hormonproduksjon synker. I følge Gottman så er seksuelle følelser et speilbilde på tilfredshet i forholdet. Når nærheten minsker, minsker også seksualdriften. Resultater av forskningen viser at mellom 0-3 år etter barnet er født, ønsker menn sex- seks ganger mer enn kvinner. Dette er helt vanlig, men likevel kan det føre til mange utfordringer dem imellom. Et typisk eksempel på dette kan være sjalusi eller at en ikke føler seg like elsket -eller ikke like attraktiv som før, siden barnet er mye i fokus. Dette er veldig vanlig! Ikke alle par er slik, men ifølge grundig forskning er det fåtall av parene som har et høyt-aktivt sexliv i denne perioden. Mange fødemødre liker kanskje spesielt nærhet, men uten forventning til sex. Forskningsresultatene viser at kvinner uttrykker sitt begjær gjennom IKKE-seksuell berøring, ømhet og komplimenter. Alt av positivt samspill i en sextørr tid, er positivt forspill. Det vil si, hjelp når du egentlig ikke orker. Si at din partner er nydelig når du ser at stemningen er nedstemt. Løsningen her er å hjelpe hverandre så godt vi kan! 


Denne informasjonen er nyttig for oss. Det vi vet, kan vi forebygge. Dette er noe å tenke over: 

 1. Dere er begge i samme situasjon. Innse at dette er en tid dere er i nå, og at det blir bedre. Støtt og hjelp hverandre gjennom avlasting og vis takknemlighet overfor hverandre. Dere er et team. 

2. Gled dere over den tiden dere har med barnet som dere har skapt sammen. 

3.Snu beskyldning over til bekymring. Måte vi kommuniserer på er utrolig viktig. Prøv å beskriv en handling så objektivt som mulig. Bruk gjerne «jeg» i stedet for «du» 

Så hva skjer når vi klarer å diskutere roligere, lytte og forstå hverandre? Vi føler oss forstått, kan utvikle bedre vennskap, bygger tillit og diskusjonene blir mer produktive. Kjærlighetslivet kan gnistre av ny lidenskap og det viktigste av alt, vi blir bedre foreldre for våre barn. Det koster lite og gi anerkjennelse, kjærlighet og beundring. Legg merke til de gode tingene dere gjør for hverandre og gi ros. Gi en ekstra klem, si takk oftere. Med en ny baby er det liten tid, vi får ikke gjort alt. Så vi må være takknemlig for det vi får gjort. Å ikke få til alt er nok!

Kilder:”Når to blir tre” av John M. Gottman og Julie Schwartz Gottman, ”Samlivsboken” av Howard Markman

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag