Hvordan mestre stress i førjulstiden?

Camilla Sørensen, parterapeut

Camilla Sørensen, parterapeut

Her er noen råd du kan ta med deg inn i førjulstiden:

Nå er vi på vei mot jul og jeg kan tenke meg at mange gleder seg. Julen er nok etterlengtet for mange i år og jul skal det bli. Imidlertid kan også julen føre til stress og utfordringer på hjemmebane.

Med et covid-19 virus som allerede begrenser vår hverdag, har vi også fått beskjed om at regjeringen anbefaler oss at vi storhandler før jul. Vi mennesker er vanedyr. Når vi skal gjøre noe annerledes enn før kan det naturlig nok skape stress. Og i førjulstiden er det også mye å gjøre fra før som allerede er en stressfaktor. Her er noen tips til hvordan mestre stress i hverdagen i førjulstiden og heller fokusere på julekosen. 


Hvordan påvirker stress oss? 

Det er mye å gjøre før jul. Vi skal ta julevask, kjøpe gaver, handle julemat, sende julekort, ja det er mye vi forventer av oss selv at vi skal få gjort før jul. Juletradisjoner er viktig for de fleste av oss og vi vil jo gjerne ha alt «perfekt».

Måten vi utagerer på og kommuniserer i hverdagen er et speilbilde på hvordan vi egentlig har det og hvordan vi takler stress. Øker stressnivået i en allerede travel hverdag, kan konfliktnivået stige i familielivet. Hva om jeg forteller deg at du har tid til å forebygge stress ved å planlegge og kommunisere godt i forveien? Og om stresset tar deg, så finnes det øvelser. Hvile er også en viktig del av vår helse. Mange tåler stresset helt fint, men dersom vi er utsatt for mye stress over tid, kan det medføre flere helseproblemer. Stress kan føre til at man spiser mindre sunt, røyker mer, og trener mindre. Dette er viktige endringer som forsterker effekten av stress og øker sykdomsrisikoen i følge nhi.no

Det som skjer er at kroppen forbereder seg på det ekstra arbeidet en utfordrende situasjon kan kreve, og vi blir i stand til å yte litt mer når det trengs. Sånn sett er det bra å bli stresset for vi skjerper oss og får mer fokus. Stress i seg selv gjør oss ikke syke, men stress som blir for intenst eller pågår over for lang tid, kan bli en belastning. Derfor er det lurt å finne metoder som kan bidra til at sinnet og nervesystemet slapper av, men i en hektisk hverdag kan en tenke at «hvile har jeg ikke tid til». 


Dette er effekten av hvile: 

  • Stressnivå senkes. Hjerterytmen og blodtrykket senkes.  
  • Pusten blir langsommere, og da vil mer oksygen nå frem til kroppens celler.
  • Endorfiner og serotonin frigjøres.
  • Positive følelser forsterkes.
  • Du kommer mer til seg selv og kan lettere velge hvordan du skal handle og fokusere.

Jeg kommer tilbake til hvordan du kan bruke hvile ved høyt stressnivå. 


Forsking rundt hvordan samlivskvalitet påvirker helsen

Når vi er mye stresset, skilles det ut stoffer i kroppen som kan senke immunforsvaret. Dette kan gjøre at vi lettere blir syke eller føler oss mer nedstemt. Når vi er syke går vi gjerne til fastlegen for å søke råd og hjelp. Ifølge fastlege og forskerSiri Dalsmo Berge har samlivskvalitet vist seg å ha stor betydning for både fysisk og psykisk helse. Til legeforeningen sier hun at forskningen hun er førsteforfatter for, har funnet at parforholdet er den faktoren som påvirker helsa vår mest og er viktigere enn røyking og fysisk aktivitet. En spørreundersøkelse om samlivsproblemer ble delt ut på 70 forskjellige fastlegekontorer i 2019. Hele 2.178 pasienter utgjorde en svarrespons på 75 %. Resultatet av studien viser at hver fjerde pasient har snakket med fastlegen sin om samlivsproblemer, og at en av tre ønsket å gjøre det. Nesten 50 % av pasientene mente at fastlegen burde vise interesse for parforholdet deres.

Dette forteller oss noe viktig. For det første så ønsker mange å snakke om sine samlivsproblemer. Kanskje mange vet at det påvirker stressnivå, livskvalitet og egen helse. For det andre så viser studiene at den psykiske og fysiske helse er en helhet i seg selv og en del av oss som menneske. Tar stresset overhånd på et allerede utsatt parforhold kan dette øke konfliktene i hjemmet. 


Her er noen råd du kan ta med deg inn i førjulstiden: 

  • Planlegg uke for uke. Finn en kveld der dere setter dere ned og lager 3 forskjellige lister. 1 handleliste for mat. 1 for julegaver og 1 liste med planlegging for hvordan dere skal samarbeide for å senke stressnivået og avlaste hverandre. Mye kan gjøres på nett. Kanskje dere kan gjøre unna en del julegaver i løpet av en kveld? Om dere ikke gjør alt sammen, lag en fordeling dere begge kan leve med. 
  • I opphetede situasjoner. Ta en time-out. Dette er en øvelse dere kan bruke når dere kjenner at dere blir varme i kinna og hjertet begynner å hamre fortere. Da er ditt alarmberedskap i ferd med å tikke inn og forteller deg at du er i fare og du går i kamp/ flukt modus. Det kan da bli vanskelig for deg å styre hvordan du skal kommunisere og reagere mot/til din partner i en slik situasjon. Hvis dette skjer – bli enige om å si at dere tar en «time-out», så møtes dere igjen om 30 minutter. Det er den tiden det tar for at kjemikaliene som utskilles under stresset skal skilles ut og fraktes helt ned i blæren. En kan også bruke en pulsklokke for å se når pulsen stiger for å gjenkjenne at du er på vei til å bli stresset. 
  • Avslapning og hvile. Er du stresset, trekk pusten dypt inn mens du lukker øynene. Pusteteknikker kan bidra til forbedring av konsentrasjon, hukommelse og læringsevne. Hvil, pust inn og rolig ut. Den kan hjelpe oss med å gjennomføre en oppgave vi har startet på, fra start til slutt. Pust og tenk over «hva var det som gjorde at du ønsket å bli sammen med din partner i starten?» Så kan dere gå tilbake til situasjonen når stressnivået er senket hos dere begge to. 


Mindre stress, mer rom for kjærlighet og et godt samarbeid 

Så hva skjer når du tar ansvar for deg selv og dere sammen forebygger stress i hverdagen? Dere vil kunne diskutere roligere, velge utfall av reaksjon, pleie vennskapet, finne frem til gnist og tillit, og få et sunnere familieliv. Det vil bli mer rom for å glede seg over dagene i førjulstiden. Dere forbedrer også deres psykiske og fysiske helse som gjør at dere føler dere friskere og får mer livsglede. 


Ha en riktig god førjulstid.

Kilder: «Når to blir tre» av John og Julie Gottman, «Hvile. Veien til din indre kraft» av Yogi Ashokananda

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag